Google Search Console

Google Search Console biedt website-eigenaren belangrijke informatie over hoe hun sites worden weergegeven in zoekresultaten. Aan de hand van deze gegevens kun je zien welke pagina’s op je site het meeste verkeer krijgen, hoe vaak ze worden bezocht en nog veel meer.

Google Search Console – Webmaster programma

Google Webmaster Tools, of GWT, is oorspronkelijk ontwikkeld om webmasters te helpen hun sites beter te beheren met Google.

Een Webmaster Tool is een krachtig hulpmiddel voor website eigenaren. Met een Webmaster Tool kun je meer inzicht krijgen over de website presentaties in de zoekresultaten. Google Webmaster Tools biedt verschillende functies waarmee je de gegevens van je site up-to-date kunt houden. Daarmee kan je de content van je website optimaliseren voor zoekmachines. Weten hoe je toegang krijgt tot de informatie van je site via Webmasterhulpprogramma’s en ontcijferen wat al die informatie betekent, kan lastig zijn, vooral als je geen technische SEO-expert bent.

Google Search Console voorbeeld
Google Search Console – voorbeeld

Google Search Console SEO

Google’s Search Console voor SEO is net als Google Analytics een geweldige tool om inzicht te krijgen in hoe goed je website het doet met Google. De meeste richten zich op het oplossen van technische SEO-problemen, maar het kan ook worden gebruikt om te meten welke inhoud, pagina’s en zoekwoorden het beste presteren met Google. Deze gegevens kunnen je helpen om je middelen beter te richten op waar ze de meeste impact hebben. Dus als je meer uit je marketingcampagnes wilt halen is Google Search Console een goede start om te beginnen.

Index status

Hier kun je indexstatus volgen, die je vertelt hoe je website scoort in Google. Als je aanvraag blijft vastlopen op een bepaald status- of statusniveau, dan kan er iets mis zijn. Als er niet geïndexeerd staat, heb je de Webmasterhulpprogramma’s van Google niet correct ingesteld of is er iets mis met je site.

Crawlfouten

Het oplossen van crawlfouten is een relatief eenvoudige oplossing. Crawlfouten kunnen worden onderverdeeld in drie typen: omleidingen, robots.txt problemen en 404’s. Het opsporen van deze problemen kan in vier stappen worden gedaan: controleer op omleidingen, verifieer je robots.txt bestand, valideer dat je geen verbroken links op je site hebt en controleer op crawlfouten met de Fetch as Google-tool van Google.

URL Parameters

Er zijn verschillende situaties waarin je mogelijk URL-parameters op je site kan gebruiken. Een voorbeeld is wanneer je naar bestanden linkt. De locatie van een bestand kan worden bepaald met behulp van de URL, dus door parameters toe te voegen die zaken als bestandstype en naam onthullen, kunnen zoekmachines (en gebruikers) je inhoud beter begrijpen en verwerken.

Alternatieve opties Google Search Console

Hoewel Google Search Console de voorloper is op de webmaster programma’s, zijn er ook alternatieve zoals Bing & Yandex.

Bing Webmaster Tool

Yandex

Bing Webmaster Tools, biedt informatie over websitegegevens, geïndexeerde pagina’s en meer. In veel opzichten is het vergelijkbaar met Google Search Console.Yandex is nog steeds vrij nieuw voor het westerse publiek, maar het wint langzaam aan tractie als een levensvatbaar alternatief voor Google. Net als zijn Amerikaanse tegenhanger biedt Yandex Webmaster Tools nuttige informatie over de gegevens en SEO-prestaties van je website. De gebruikersinterface is niet zo flitsend of intuïtief als die van Google, maar het biedt waardevol inzicht in je websitestatistieken.
Bezoek – Bing Webmaster ToolBezoek – Yandex Webmaster
Alternatieve opties Google Search Console


Nieuwsbrief ROS WEB

De belangrijkste nieuwe zaken over websites/hosting & onze bedrijfsupdates.
Maandelijks in je mailbox.

Meer blogs

Vrijblijvend aanvragen

Selecteer een pakket of laat je adviseren door een van onze experts.

Vrijblijvend aanvragen

Selecteer een pakket of laat je adviseren door een van onze experts.

Vrijblijvend aanvragen

Selecteer een pakket of laat je adviseren door een van onze experts.