Verschil tussen HTTP & HTTPS uitgelegd

Verschil tussen HTTP & HTTPS uitgelegd. Het verschil tussen een website met http of https is dat bij een website met https deze versleuteld en daarmee veiliger is om te gebruiken.

Verschil tussen http en https uitgelegd
Verschil tussen http en https uitgelegd

HTTP uitgelegd

We starten met de uitleg over http. Het Hypertext Transfer Protocol (http) is een van de twee methoden om website data over te dragen. In tegenstelling tot https is het niet gecodeerd. Dit betekent dat iedereen met toegang tot je internetverbinding kan zien welke sites je bezoekt en wat je activiteiten hier zijn

HTTP nadelen

Met http is er geen codering, dit resulteert erin dat webverkeer kan worden onderschept en gelezen door iedereen die er toegang toe heeft. Als je gevoelige informatie gebruikt (creditcardgegevens, wachtwoorden, enz.), is dit misschien niet ideaal. https beveiligt webverkeer met encryptie zodat niemand anders dan geautoriseerde partijen het kunnen bekijken.

HTTPS uitgelegd

Met https hoef je je geen zorgen te maken dat iemand je identiteit of persoonlijke gegevens steelt. De codering houdt alles privé en veilig totdat het zijn bestemming bereikt. De S staat voor secure! Zoals bijvoorbeeld: gebruikersnamen, wachtwoorden, transacties en andere gevoelige informatie die je via een website verzendt.

HTTPS nadelen

Het gebruik van https heeft zijn eigen nadelen. Voor website eigenaren zijn dit de kosten van SSL-certificaten. Deze kunnen duur zijn en honderden of euro’s dollars per jaar kosten, afhankelijk van hun type en coderingsniveau. Voor website gebruikers is dat sites die https gebruiken langzamer kunnen zijn dan plaintext-verbindingen. Dit komt vanwege de hoeveelheid verwerkingskracht die het kost om alle gegevens die via je server gaan te versleutelen.

Ons advies

Veel services stappen af van plaintext http, maar er zijn nog steeds enkele voordelen aan het gebruik van plaintext-communicatie. De echte reden om https te gebruiken, is om je data veiliger te houden. Gegevens die via https worden verzonden, zijn gecodeerd, dus tenzij iemand een man-in-the-middle-aanval gebruikt om in te breken in je communicatiekanaal, kunnen ze niet lezen wat je verzendt of ontvangt.

Nieuwsbrief ROS WEB

De belangrijkste nieuwe zaken over websites/hosting & onze bedrijfsupdates.
Maandelijks in je mailbox.

Meer blogs

Vrijblijvend aanvragen

Selecteer een pakket of laat je adviseren door een van onze experts.

Vrijblijvend aanvragen

Selecteer een pakket of laat je adviseren door een van onze experts.

Vrijblijvend aanvragen

Selecteer een pakket of laat je adviseren door een van onze experts.