GA4 de nieuwe generatie van Google Analytics

Google Analytics is al jarenlang een onmisbare tool voor website-eigenaren en marketeers die inzicht willen krijgen in het gedrag van hun bezoekers en de prestaties van hun website. Maar met de opkomst van nieuwe technologieën en veranderende gebruikersgedrag was het tijd voor een update. Daarom heeft Google onlangs Google Analytics 4 (GA4) geïntroduceerd, de nieuwste generatie van het analytics-platform dat Universal Analytics zal vervangen.

In deze blog zullen we ingaan op de belangrijkste veranderingen en verbeteringen die GA4 biedt, en waarom het belangrijk is om over te stappen naar deze nieuwe versie. We zullen ook enkele tips delen om de overstap zo soepel mogelijk te laten verlopen. Kortom, deze blog geeft je alles wat je moet weten over GA4 en waarom het de nieuwe standaard wordt voor webanalyse.

GA4 de nieuwe generatie van Google Analytics
GA4 de nieuwe generatie van Google Analytics

Belangrijkste verschillen tussen Google Analytics 4 en Universal Analytics

Om te beginnen we met enkele van de belangrijkste verschillen tussen Google Analytics 4 en Universal Analytics. Het is belangrijk om te begrijpen hoe deze verschillen van invloed kunnen zijn op de manier waarop je websiteprestaties en gebruikersgedrag analyseert, en waarom je zou moeten overwegen om over te stappen naar GA4.

 1. Gebeurtenis-gebaseerde dataverzameling
  GA4 maakt gebruik van een gebeurtenis-gebaseerde dataverzameling, wat betekent dat alle activiteiten op een website worden geregistreerd als afzonderlijke gebeurtenissen. Dit verschilt van Universal Analytics, waarbij de dataverzameling plaatsvond op basis van paginaweergaven. Met gebeurtenis-gebaseerde dataverzameling kan GA4 een gedetailleerder beeld geven van hoe gebruikers interactie hebben met een website.

 2. Verbeterde analyse van gebruikersgedrag
  GA4 maakt gebruik van machine learning en kunstmatige intelligentie om een beter inzicht te krijgen in het gedrag van gebruikers op een website. Met behulp van deze technologie kan GA4 patronen ontdekken in het gebruikersgedrag en voorspellingen doen over toekomstige acties. Dit biedt marketeers de mogelijkheid om hun marketingstrategieën te verbeteren en klantbeleving te optimaliseren.

 3. Betere integratie met Google Ads
  GA4 is beter geïntegreerd met Google Ads, waardoor het eenvoudiger wordt om de resultaten van advertentiecampagnes te volgen en te analyseren. Met GA4 kunnen marketeers beter inzicht krijgen in welke advertenties en campagnes het meest effectief zijn in het aantrekken van waardevolle gebruikers.

 4. Nieuwe rapportage-interface
  GA4 heeft een nieuwe rapportage-interface die gebruiksvriendelijker is dan die van Universal Analytics. De rapporten zijn overzichtelijker en bieden meer mogelijkheden voor aanpassing en segmentatie.

 5. Privacy-gerichte aanpak
  GA4 heeft een privacy-gerichte aanpak en biedt opties voor het beperken van de dataverzameling en het respecteren van de privacy van gebruikers. Dit is vooral belangrijk vanwege toenemende bezorgdheid over gegevensprivacy en de invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in Europa.

Optimaliseren met GA4

In het volgende onderdeel gaan we verder met hoe GA4 kan helpen bij het optimaliseren van website- en marketingprestaties. Door de overgang naar GA4 te maken, kunnen bedrijven waardevolle inzichten verkrijgen die kunnen leiden tot betere beslissingen, verhoogde conversieratio’s en een betere algehele gebruikerservaring.

 1. Beter inzicht in het gedrag van gebruikers
  Door de gebeurtenis-gebaseerde dataverzameling en het gebruik van machine learning en kunstmatige intelligentie, kan GA4 een gedetailleerder beeld geven van hoe gebruikers op een website interageren. Dit biedt waardevolle inzichten die kunnen helpen bij het optimaliseren van de gebruikerservaring en het verhogen van de conversieratio’s.

 2. Effectievere tracking van advertentiecampagnes
  Dankzij de verbeterde integratie met Google Ads, kan GA4 helpen bij het effectiever meten van de prestaties van advertentiecampagnes. Dit biedt marketeers inzicht in welke campagnes en advertenties de meeste waardevolle gebruikers opleveren en waar ze hun marketingbudget het beste kunnen inzetten.

 3. Meer flexibele rapportage
  Met de nieuwe rapportage-interface van GA4 kunnen marketeers rapporten aanpassen en segmenteren op basis van specifieke doelen en criteria. Dit biedt een meer gepersonaliseerde weergave van de gegevens en helpt bij het identificeren van trends en patronen die anders mogelijk verborgen zouden blijven.

 4. Betere privacybescherming
  GA4 biedt opties om de dataverzameling te beperken en te voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dit helpt bij het opbouwen van vertrouwen bij gebruikers en het beschermen van hun privacy, wat op zijn beurt kan leiden tot betere prestaties en conversieratio’s.

 5. Eenvoudigere implementatie en gebruik
  GA4 heeft een vereenvoudigde implementatie vergeleken met Universal Analytics. Het is eenvoudiger om GA4 te configureren en te gebruiken, zelfs voor mensen zonder een technische achtergrond. Dit kan resulteren in een betere adoptie en meer efficiënte samenwerking tussen marketing- en ontwikkelingsteams.
Google Analytics 4 data dashboard voorbeeld

10 voordelen van Google Analytics 4 voor je bedrijf

Met Google Analytics 4 krijg je diepere inzichten in het gedrag van je websitebezoekers en kun je betere beslissingen nemen over je marketingstrategie. Het biedt een scala aan voordelen, waaronder betere gegevensbescherming, verbeterde analysefuncties, realtime gegevens en meer. Hieronder zijn de 10 belangrijkste voordelen van het gebruik van Google Analytics 4 voor je bedrijf.

1. Beter inzicht in het gedrag van gebruikers

Met de nieuwe dataverzamelingstechnologie en de verbeterde machine learning en kunstmatige intelligentie kunnen bedrijven een gedetailleerder beeld krijgen van hoe gebruikers hun website gebruiken, wat waardevolle inzichten kan opleveren.

2. Betere tracking van conversies

GA4 heeft een verbeterde conversietracking, waardoor bedrijven kunnen zien hoe gebruikers conversies genereren, wat hen kan helpen bij het verbeteren van hun conversieratio’s.

3. Nieuwe metrics

GA4 introduceert nieuwe metrics, zoals ‘engagement rate’ en ‘user lifetime value’, waarmee bedrijven kunnen zien hoe gebruikers interactie hebben met hun website en hoe waardevol ze zijn voor hun bedrijf.

4. Geavanceerde segmentatie

Met GA4 kunnen bedrijven gebruikers segmenteren op basis van specifieke doelen en criteria, waardoor ze een meer gepersonaliseerde weergave van de gegevens krijgen en beter inzicht krijgen in trends en patronen.

5. Gebruikersvriendelijke interface

GA4 heeft een vereenvoudigde en gebruiksvriendelijke interface, waardoor bedrijven gemakkelijker toegang krijgen tot en inzicht krijgen in hun gegevens, zelfs als ze geen technische achtergrond hebben.

6. Verbeterde integratie met Google Ads

Met GA4 kunnen bedrijven hun Google Ads-campagnes beter bijhouden en analyseren, waardoor ze hun marketingbudget beter kunnen inzetten en hun ROI kunnen maximaliseren.

7. Eenvoudige implementatie

GA4 is eenvoudiger te implementeren dan zijn voorganger Universal Analytics, waardoor bedrijven sneller aan de slag kunnen en waardevolle inzichten kunnen krijgen.

8. Real-time gegevens

Met GA4 kunnen bedrijven real-time gegevens krijgen, waardoor ze sneller beslissingen kunnen nemen en proactief kunnen reageren op veranderende trends en patronen.

9. Betere privacybescherming

GA4 heeft een verbeterde privacybescherming, wat van groot belang is voor bedrijven die de privacy van hun gebruikers serieus nemen.

10. Toekomstbestendig

Door over te stappen op GA4, zijn bedrijven beter voorbereid op toekomstige veranderingen in de digitale marketingwereld, waardoor ze hun concurrentievoordeel kunnen behouden en uitbreiden.

Data dashboard

Privacybescherming met GA4

Privacybescherming is belangrijker dan ooit, en Google Analytics 4 biedt verbeterde maatregelen om de privacy van je websitebezoekers te beschermen. Met GA4 kun je anonieme gebruikers-ID’s gebruiken om de gebruikerservaring te verbeteren zonder persoonlijk identificeerbare informatie te verzamelen. Hier is hoe GA4 de privacybescherming verbetert ten opzichte van Universal Analytics.

1. Anonieme gebruikers-ID’s

Met GA4 kun je anonieme gebruikers-ID’s gebruiken om het gedrag van gebruikers te volgen, zonder persoonlijk identificeerbare informatie te verzamelen. Hierdoor kun je nog steeds gegevens verzamelen die relevant zijn voor je bedrijf, terwijl je de privacy van je websitebezoekers beschermt.

2. Gegevensminimalisatie

GA4 minimaliseert de gegevens die worden verzameld. In plaats van alles te verzamelen, verzamelt GA4 alleen de gegevens die nodig zijn om je te helpen je doelen te bereiken, zoals conversies of verkoop. Dit minimaliseert de hoeveelheid gegevens die je moet verwerken en vermindert de hoeveelheid gegevens die gevoelig zijn voor privacy.

3. Automatische verwijdering van gegevens

GA4 heeft een automatisch verwijderingsmechanisme dat gegevens verwijdert die niet langer nodig zijn voor je bedrijf. Dit helpt je om alleen de gegevens te bewaren die je nodig hebt, terwijl je gevoelige gegevens verwijdert die niet langer nodig zijn.

4. Nieuwe gebruikerscontroles

GA4 biedt nieuwe gebruikerscontroles die je helpen de privacy van je websitebezoekers te beschermen. Dit omvat bijvoorbeeld de mogelijkheid om gebruikers te verplichten om in te stemmen met het verzamelen van gegevens voordat ze je site kunnen bezoeken.

5. Geavanceerde data sharing

GA4 biedt geavanceerde data sharing mogelijkheden waarmee je gegevens kunt delen met externe services en tools. Deze functie zorgt ervoor dat gegevens alleen worden gedeeld met de juiste partijen en dat er geen gegevenslekken optreden.

Al met al biedt Google Analytics 4 dus verbeterde maatregelen om de privacy van je websitebezoekers te beschermen. Het minimaliseren van gegevens, het automatisch verwijderen van gegevens en het bieden van nieuwe gebruikerscontroles zorgen ervoor dat je bedrijf op een verantwoorde manier gegevens kan verzamelen, terwijl de privacy van je websitebezoekers gewaarborgd blijft.

Event tracking in Google Analytics 4

Event tracking is van cruciaal belang om de prestaties van je website en marketingcampagnes te meten en te verbeteren. Met Google Analytics 4 (GA4) is event tracking verbeterd ten opzichte van Universal Analytics (UA). In GA4 is het gemakkelijker om specifieke gebeurtenissen te volgen die belangrijk zijn voor je bedrijf en het is ook mogelijk om meer geavanceerde analyses uit te voeren op basis van deze gebeurtenissen. Het gebruik van event tracking in GA4 kan je helpen om je gebruikers beter te begrijpen en om betere beslissingen te nemen op basis van gegevens.

Google Analytics en andere webanalysetools

Google Analytics 4 (GA4) is een van de meest populaire webanalysetools op de markt, maar het is niet de enige. Andere webanalysetools op de markt zijn bijvoorbeeld Adobe Analytics, Matomo, Kissmetrics, Mixpanel en Hotjar.

Het grote voordeel van GA4 is dat het volledig gratis is en dat het door Google wordt onderhouden en regelmatig wordt bijgewerkt. Bovendien integreert GA4 naadloos met andere Google-producten, zoals Google Ads en Google Tag Manager.

Een ander voordeel van GA4 is de verbeterde privacybescherming ten opzichte van Universal Analytics (UA). Dit is vooral belangrijk in een tijd waarin privacy steeds belangrijker wordt en wet- en regelgeving steeds strenger worden.

Het belangrijkste nadeel van GA4 is dat het een compleet nieuw platform is en dat het daarom nog niet alle functies en rapportage-opties heeft die UA biedt. Als je echter op zoek bent naar een gratis en betrouwbare webanalysetool die je inzicht geeft in de prestaties van je website en marketingcampagnes, dan is GA4 zeker het overwegen waard.

Machine learning en kunstmatige intelligentie in GA4

Google Analytics 4 (GA4) maakt gebruik van geavanceerde machine learning- en kunstmatige intelligentietechnologieën om meer inzicht te geven in de prestaties van je website en marketingcampagnes. Het biedt bijvoorbeeld een geautomatiseerd inzichtsrapport waarmee je snel trends en kansen kunt identificeren die anders misschien over het hoofd zouden worden gezien.

Een van de belangrijkste toepassingen van machine learning in GA4 is de voorspellende analysefunctie. Hiermee kun je bijvoorbeeld voorspellen welke klanten waarschijnlijk zullen converteren, welke producten het best verkopen en welke marketingkanalen het meest effectief zijn.

Een ander voorbeeld van machine learning in GA4 is de geautomatiseerde inzichtenfunctie. Deze functie bied je waardevolle inzichten in je klanten en hun gedrag op je website, zonder dat je daarvoor complexe analyses hoeft uit te voeren. Met deze inzichten kun je betere beslissingen nemen en je website en marketingcampagnes optimaliseren.

Kortom, de geavanceerde machine learning- en kunstmatige intelligentietechnologieën in GA4 stellen je in staat om sneller en nauwkeuriger inzicht te krijgen in de prestaties van je website en marketingcampagnes. Dit kan je helpen om betere beslissingen te nemen en je bedrijf te laten groeien.

Naadloze GA4-overgang

Wil je profiteren van de nieuwe functies en verbeterde privacybescherming van Google Analytics 4? Wij begrijpen dat de overgang van Universal Analytics naar GA4 een uitdaging kan zijn, vooral als je geen technische achtergrond hebt. Gelukkig kunnen wij je helpen.

ROS WEB heeft uitgebreide ervaring met Google Analytics en kan je begeleiden bij elke stap van de overgang. We zorgen ervoor dat je nieuwe account correct is ingesteld en alle relevante gegevens worden overgedragen. Bovendien bieden we ook training en ondersteuning om ervoor te zorgen dat je het meeste haalt uit de nieuwe functies van GA4. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe we je kunnen helpen om over te stappen naar GA4 zonder gedoe.

Data overleg voorbeeld

Nieuwsbrief ROS WEB

De belangrijkste nieuwe zaken over websites/hosting & onze bedrijfsupdates.
Maandelijks in je mailbox.

Meer blogs

Vrijblijvend aanvragen

Selecteer een pakket of laat je adviseren door een van onze experts.

Vrijblijvend aanvragen

Selecteer een pakket of laat je adviseren door een van onze experts.

Vrijblijvend aanvragen

Selecteer een pakket of laat je adviseren door een van onze experts.